Spiritualitás, transzcendencia, teológia

Spiritualitás, transzcendencia, teológia

Fides querens intellectum. A hit keresi értelmi alapjait. Hívő ember vagyok, keresztény, katolikus. Fontos nekem hitem gyakorlása. És ugyanilyen fontos nekem annak érzése, ennek is minőségi, mélyreható, vagy magasbatörő, az érzéseket, az intellektust és az akciót, a gyakorlatot egyaránt használó és egységesítő módja.

Ezért volt fontos nekem, hogy műszaki, és pszichológiai végzettségeim mellett a teológiait is meg szerezzem, ilyen módon állítva (utólag) föl egy olyan stabil háromságot, amelynek egyik eleme az objektivitás, (műszaki tudományok) másik eleme a szubjektivitás, személy, ember (pszichológia) és a harmadik elege az abszolútum (teológia), azaz Isten, transzcendencia, spiritualitás. Ezért végeztem el annak idején a teológiát, szereztem belőle tudományos minősítést is, sőt nemcsak a katolikus teológiát végeztem el, hanem mert érdeklődő voltam, buddhista teológiát is tanultam. Ilyen módon nemcsak latinból görögből és héberből kellett szigorlatoznom, hanem bizony szanszkrit szövegelemzést is csináltam – annak idején – társaimmal. És ez nem tesz rosszat, ezért aztán a honlap eme szegmensében az én ilyentén gondolataimat olvashatjátok. Úgy is írhatnám, hogy az „isteni oldal”, mindig szükséges nézőpont – vagyis érdemes úgy ránézni a mindennapok pillanataira, mintha mindig ama utolsó pillanatból néznénk – nagyon tanulságos. Helyre jönnek az arányok – mi is fontos és mennyire....?

Manuel atya monológja
Manuel atya monológja
Hamvas Béla: Karnevál / a kereszténységről....
Kályhacső elmélet
Kályhacső elmélet
Az emberek, mint kisebb-nagyobb kályhacsövek, befogadják ezt a szeretetet (úgy képzeld, mint lebegő üres csődarabokat a levegőben, Ég és Föld között...). Ezért élnek. (energiáink, azaz éltető erőnk alapvetően két forrása az intimitás és az alkotás – mindkettő biblia eredetű) Tehát életünk egyik alapvető forrása, éltető eleme – intimitás, szeretet – Istentől ered, és amit kapunk, ami belánk áramlik, avval annyi a dolgunk, hogy továbbadjuk.
Ez az oldal sütiket használ.