Pszichológia

Pszichológia

Pszichológiai munkásságom, elméleti írott műveim, referenciáim találhatók ebben a szegmensben. A legtöbb írás a nekem speciálisan kedves, és az évtizedek alatt szakterületemmé vált csoportdinamika, pszichodráma, szerepteória témakörökben találhatóak.

Ezenkívül bőven vannak írások általánosabb és szélesebb érdeklődésre számot tartó témákban is, mint a konfliktuskezelés, asszertivitás, vagy speciálisan a családban, vagy nonprofit közegben, egyházban előkerülő elméleti, vezetés tudományi, pszichológiai kérdések.

Egyéb pszichológiai érdekességek
Ebben a blokkban saját vegyes témájú pszichológiai tudományos és ismeretterjesztő írásaimat, cikkeimet és a nemzetközi pszichológiai termésből való érdekességeket találtok.
Pszichodráma
A pszichodráma egy csoportpszichoterápiás irányzat, amely játékossága és spontaneitás-kreativitás fejlesztése tekintetében kiemelkedő hatékonysága miatt a legelterjedtebb önismereti módszer ma a világon. Számol azzal, hogy nem csak elménk, hanem szívünk is van, sőt testünk is van – és mindezt együtt használja és fejleszti – így segítve az önmagunkkal való szembenézést, és életünk számos területén való fejlődésünket. Az e blokkban található írások a pszichodráma művelésével és tanításával kapcsolatosak.
Csoportdinamika
A csoportban zajló interperszonális folyamatok pszichológiai folyamatok, felismerésük, azonosításuk, használatuk a szociálpszichológia és a csoportlélektan témakörébe tartoznak. Az ilyen irányú kutatások, s e kutatások eredményei nagyon szerteágazóak, ám ismeretük elengedhetetlen annak számára, aki megérteni s vezetni akarja emberek adott csoportját.
Pozitív pszichológia
Pozitív pszichológia
A Pozitív Pszichológia összefoglaló neve azoknak a kutatásoknak, amelyek elsőként a világon arra irányulnak, hogy miként érhetjük el , hogy a teljesítőképességünk maximumán éljünk, azaz kihozzuk magunkból mindazt, amit csak lehet.
Feldmár András az LSD-ről
Feldmár András az LSD-ről
"Beszélek egy kicsit az LSD-ről. Meglepő, hogy ezt Magyarországon kábítószernek hívják. Máshol nem. Lehet, hogy ez egy nyelvi hiba. Az alkoholt nem annak hívják, pedig szerintem az alkohol kábítószer, mert az úgy elkábít, hogy nem vagyok az eszemnél. Hogy kevesebb vagyok,mint voltam. A legtöbb gyógyszer, amit egy pszichiáter felír, az is kábítószer. Minden fájdalomcsillapító, nyugtató, antidepresszáns az, de a heroin és az amfetaminok is. De hogy az LSD kábítószer lenne? Hát az ember esze megáll! Mert az pont az ellenkezőjét csinálja. 
Miért nyújtanak intelligens, rátermett emberek a vártnál gyengébb teljesítményt
Miért nyújtanak intelligens, rátermett emberek a vártnál gyengébb teljesítményt
Az újabb kor üzleti világa és egy "figyelemhiányos magatartásnak" elnevezett, egyre inkább mindennapos állapot kiegyensúlyozott igazgatókat (felső vezetőket) változtat kétségbeesetten lemaradozó alulteljesítővé. Az, amit átélnek, azokra az agyonhajszolt menedzserekre jellemző mintává válik, akik - több kollégájukhoz és esetleg önökhöz is hasonlóan – szenvedő alanyai egy nagyon is valós, de fel nem ismert neurológiai jelenségnek, amelyet én figyelemhiányos magatartásnak, vagy (az attention deficit trait rövidítéseként) ADT-nek nevezek.
Jézus a terápiában
Jézus a terápiában
Ki ért a lélekhez? Ha szigorlaton egyszerű kérdéseket tesz föl a tanár, akkor nagy baj van. Ilyen a pszichológia karon megkérdezni a hallgatót, hogy mi a lélek. Aminek a tudója, állítólag. Nehéz is erre válaszolni. Pszichológusként nagyon óvatosan és határozott keretek között kell dolgoznom evvel a lélekkel, például az én vagy a kliensem hite legfeljebb akkor kerül elő, ha a kliens előhozza. Ha tisztességesen látom el a munkámat, akkor akármit is gondolok - hitem, moralitásom szerint - lehetek önmagam, de ahogy a klienst vezetem, segítek neki, biztos, hogy a saját útján teszem, és az enyémet nem erőltetem rá. Egy egyszerű példa: egy párterápiában az, hogy elváljanak, vagy együtt maradjanak, indifferens a tekintetben hogy mit gondolok erről erkölcsileg. A szerint fogok eljárni, ahogyan a pár az adott helyzetben a maga optimumát meghatározza; és abban segítem őket, hogy saját magukhoz találjanak.
Jelek testünk közepéből
Jelek testünk közepéből
„A második agy a has univerzum a test központjában. Éppen ezt a hosszú ideig prózainak tartott testrészünket és hozzá tartozó bélrendszerünket uralja egy „második agy”. Az emésztőrendszert százmillió idegsejt veszi körül, több mint amennyi a gerincvelőben található. Ez a „bélidegrendszernek” nevezett fonat egyre több tudóst foglalkoztat. Ugyanis a „hasi agy” idegi információhordozó anyagokat termel, és reagál a pszichét befolyásoló szerekre is. Autonóm módon dolgozik és sokkal több jelet, küld a koponyában lévő agynak, mint amennyit onnan fogad. Megbetegedhet és kialakulhatnak saját neurózisai. Érez, gondolkodik és emlékszik, segítségével ösztönös módon „hasra ütés-szerűen” dönthetünk.”
Ez az oldal sütiket használ.