Frissen kinevezett vezető vagyok

Frissen kinevezett vezetőként megjelenhet benned egyfajta kettős érzés: öröm, hogy végre előrébb léptél a ranglétrán, elismerték a szakmai teljesítményedet, mellette a finom kétely és bizonytalanság: vajon mi jön most?
Frissen kinevezett vezető vagyok

Képes leszel-e rá? Mit fognak szólni a kollégák? Hogyan hat ez az emberi kapcsolataidra? Szakmailag felkészült vagy, de vajon milyen vezető leszel? Hogyan légy olyan vezető, akit elfogadnak és szeretnek az alkalmazottai, ugyanakkor a feladatok is teljesülnek, a határidők tartása mellett a feletteseid irányába is meg tudsz felelni? A többi vezető el fog-e fogadni? Mit fogsz kezdeni a hatalmi harcokkal és a rivalizálással?

Ez a kettősség, amit érzel, teljesen rendben van, természetes. Támogatunk abban, hogy azonosítani tudd a félelmeidet, az erősségeidet és a fejlesztendő területeidet, hogy ráláss a helyzeteidre, munkahelyi emberi kapcsolataidra. Segítünk mélyíteni az önismeretedet és megfogalmazni a vezetői ars poeticádat, összerakni vezetői identitásod, hogy te, mint menedzser, a menedzsment részeként hol látod a helyed a szervezeten belül. Erősítjük megküzdési készségedet, hogy tudd képviselni innovatív ötleteidet. Mindezekhez eszközöket és támogatást adunk.
 

A vezető személyiségének szerepe
A vezető legfőbb munkaeszköze saját személyisége, azaz önmaga. Ha jól akar vezetni, ezt az eszközt kell folyamatosan fejlesztenie, azaz a helyes vezetői önismeret az alapja bármiféle csoport vezetésének.
Csoportfolyamatok tervezése
Amikor egy csoporttal való munkát tervezünk, a tartalmi (hard) vonatkozások mellett a soft folyamatokra, a kapcsolati rendszerre, a viszonyokra és változásaikra való előkészület és azok követése kevésbé evidens, de fontos vezetői feladat.
A csoport mint az egyén fejlődésének eszköze és közege
Az egyén csoportban való fejlődésének csoportdinamikai sajátossága: az egyéni kérdésekre való személyes válaszkeresés a közösség aktuális dinamikai kérdéseinek válaszaihoz is elvezethet.
Búcsú, gyász, értékelési szakasz
A közösség vagy egyén munka és életpálya váltópontjain egyszerre vagyunk a gyász fázisaiban és az újrakezdés tervező örömében. Mindennek tudatossága segít a fordulópontok eredményes és hatékony abszolválásában.
A második rivalitásfázis
A csoportfolyamat vége felé, amikor világossá válik, hogy a belső munka, képzés után kint a „piacon” (ismét) vetélytársak lesznek a csoporttagokból, egy új rivalitásfázis kezdődik a jövő versenyhelyzeteire és együttműködéseire vonatkozóan.
Ez az oldal sütiket használ.