Olvasási idő: 1’
A miskolci egyházmegye hitoktatóinak tartott relatíve nagy létszámú projektünkben a konfliktuskezelés elméleti és gyakorlati oldalaival foglalkoztunk. Hogyan építhetjük be a mindennapjainkba és sajátíthatjuk el az elméleti szinten megtanult stratégiákat és módszereket az egymással való kommunikációnkban?

A hitoktatók minden évben összeülnek és tartanak egy szakmai napot saját közösségük megerősítése és fejlesztése érdekében. 2021-ben minket, a Pronon Alapítványt kértek fel ennek vezetésére, melyet Varga Csaba és Joó Bernadett munkatársaink vezényeltek le, 120 fő részvételével. 

A konfliktuskezelés elméleteiről, módjairól és lépéseiről tartott előadás biztos alapot és origót adott ahhoz, hogy a tréning második felében az elhangzottakat gyakorlatba ültessük már konkrét, valódi, személyes helyzetekkel és problémákkal. 

A magas létszám miatt a résztvevőket 10 kisebb csoportra osztottuk, és ezen csoportokon belül gyakoroltuk a konfliktusok hatékony kezelésének különböző módjait. Ennek egyik domináns része az esetezés volt, vagyis amikor a saját mindennapokból vett, aktuális szituációkat elevenítünk meg, keressük az eredményes megoldásokat, feloldásokat, és valósítjuk meg őket. Emellett sor került egy konfliktuskezelési teszt kitöltésére is, melynek az igazán érdekes és hasznos része annak közös kielemzése volt. 

A hitoktatóknak ezen a ponton már alkalmuk nyílt - önreflexivitást gyakorolva -  saját, rájuk jellemző konfliktuskezelési stílusuk felismerésére, megértésére és ennek nyomán fejlesztésére. Az egymással való általános és gyakori összeütközésekkel és nehézségekkel való közös megküzdési startégiáinak megtanulásán túl így személyes fejlődési útjukra is rálátást nyertek, megismerve az irányt, mely felé tovább haladhatnak rajta. 

Ez az oldal sütiket használ.