Olvasási idő: 2’
Október végén egy egészen különleges munka várt ránk Erdélyben, ugyanis az ott szolgáló papoknak tartottunk egy háromnapos foglalkozást kiégés és stresszkezelés témakörben, - vagyis egy egészen izgalmas és speciális területet érintettünk: azt ahol a pszichológia és a teológia találkoznak.

Erdéllyel való - mind szervezeti, mind pedig személyes - kapcsolatunk több évtizedre néz már vissza, így gazdag és sokrétű. Az egyház alapvető segítésén és szolgálatán túl egyrészt Goda Gyula tizenöt éves karitatív szolgálatának egyfajta szakmai folytatása, másrészt a kint élő magyarsággal való aktív kapcsolattartáson és közös munkán keresztül megmutatkozó hazaszeretet, a magyar közösséghez tartozás missziója is. A múltban már számos alkalommal tartottunk nekik tanácsadást, illetve tréning jellegű fejlesztő programokat, legutóbb Bucsintetőn. 

Papi workshop

Háromnapos foglalkozásunkat 2023. október 25-27. között tartottuk, melyet megelőzték előkészületek, köztük a közös munka mikéntjének meghatározása. Örömmel látzuk, hogy nagy volt az érdeklődés, így a várólistát is aktívan vezettük, hogy a váratlanul kiesők helyét is mindenképpen be tudjuk tölteni lelkes önkéntesekkel. 

A projektben már a papok is aktívan résztvesznek szeptembertől, ugyanis a rendelkezésükre bocsátottuk saját online oktató felületünket, ahol módjuk van előzetesen megismerkedni különböző elméleti anyagokkal, illetve tesztekkel, így rákészültek a háromnapos együttlétre. A foglalkozás jellemzően egy kiégés, stresszkezelés és reziliencia tréning volt, mely témájánál és résztvevőinél fogva, mindig más és több: nem pusztán oktató jellegű előadás, de a lélekkel, és Istennel való nagyon komoly munka. 

Teológiai vonatkozásán túl pszichológiailag is többet igényel, hiszen a kiégésnek éppen az a sajátja, hogy a lelkünk mélyére kell néznünk és dolgoznunk kell azzal, amit ott találunk. A gyógyításnak ugyanis nem egy tabletta a megoldása, hanem az egész életünk tudatos átgondolása és újratervezése. 

Ez természetesen, feltételezi a nagy bizalmat egymás között, a lelki elmélyülést, és a mélyre menetelt. Mondhatnánk, a pszichológiai tréning és a lelki gyakorlat stílusai közötti átmeneti foglalkozásra készültünk, ahol mindez egyszerre történik.   

Marosvásárhelyi találkozó

 

Utazásunkat továbbá összekötöttük egy személyes szolgálattal is. A háromnapos projekt apropóján Goda Gyula Marosvásárhelyre is ellátogatott, ahol egyszer az érdeklődő pedagógusoknak tartott hasonló - kiégés és stresszkezelés - témában előadást, majd a vasárnapi szentmisét követően a híveknek- többségében fiataloknak - beszélt olyan kurrens témákról, mint a mindennapi asszertivitás, az istenhitünkben és készségeinkben is helyes cselekedetek a párkapcsolatokban, családban, és gyermeknevelésben. 

 

 

Ez az oldal sütiket használ.