Olvasási idő: 2’
A gyászfeldolgozás a mai társadalom számára egészen új megküzdési stratégiák alkalmazását igényli. Az elmúlt években váratlan és hatalmas veszteségeket okozott a világon végigsöprő Covid 19 vírus - két alkalmas online foglalkozásunkra elsősorban azokat hívtuk, akik ebben érintettek voltak.

Két alkalmas online együttlétünk során, melynek célja a gyászfeldolgozás megfelelő elősegítése és támogatása volt, egyfelől elméleti szinten a gyász folyamatának, a veszteség nyomán bekövetkezett krízisnek a fogalmával foglalkoztunk, másfelől konkrét gyakorlatok kipróbálása és elsajátítása is részét képezte az alkalmaknak. 

Első lépésként a bizalom és biztonság érzés kialakítása volt a legfontosabb, melyet bemutatkozások, különböző csoportfeladatok és páros beszélgetések mozdítottak elő - ezt segítette, hogy viszonylag kis létszámú, nyolc fős közösség alakult meg. Ezután kapott helyet egy rövidebb oktatóanyag a tanatológiatörténetről és módszereiről egy elméleti keretet nyújtva a résztvevőknek. A ma embere kevésbé van felkészülve a veszteségekre és azok feldolgozására, mely megmutatkozik társadalmi és egyéni szinten is. Megbeszéltük, milyen is egy ilyen helyzetben lenni, mit takar a veszteséggel való megküzdés, hogyan reagálunk általában mi és a környezetünk, valamint milyen érzelmek jelentkezhetnek. Ismertettük a szakaszos megközelítéseket egészen az újabb ciklikus elméletekig, melyben nagyobb hangsúlyt kapott az egyik legnagyobb hatású, Kübler-Ross-féle öt szakaszt (1. elutasítás, 2. düh, 3. alkudozás, 4. depresszió, 5. belenyugvás)  elkülönítő teória.

A második alkalommal - már egy elméleti keretbe ágyazva, megalapozva a gyakorlatokat - került sor a résztvevők személyes gyászának megosztására, illetve a feldolgozást segítő módszerekre. Mind egyéni, mind pedig interaktív, páros feladatok is szerepeltek, köztük például a levélírás, mely során az elvesztett, szeretett személy a címzettje a sorainknak.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy Velük lehettünk ezen nehéz útnak egy kis szakaszán.

 

Ez az oldal sütiket használ.