Olvasási idő: 4’
„Mi nem egy betegséget gyógyítunk, hanem embereket teszünk egészségesebbé és életképesebbekké. A Szent Ferenc Kórház egy olyan egészségügyi intézmény, ahol a gyógyítás valóban egy folyamat, több lépcsős, több szinten zajló, fizikai és mentális egészségre egyaránt törekvő felépülés.”

Az utóbbi időben az oktatási és az egészségügyi szférában váltak az intézmények olyannyira kiszolgáltatottá - korábban az egyházakra jellemző módon -, hogy támogatás hiányában kiemelkedően szükségük van a mi karitatív, non-profit szervezetfejlesztési munkánkra. Egyre több egészségügyi és civil szervezet keres meg minket és fordul hozzánk segítségért, mely projektek a szervezetek állapota miatt számunkra is küzdelmesek, de mindig nagy hivatástudattal, tenniakarással és lelkesedéssel vállaljuk.

A Szent Ferenc Kórházat 1936-ban az Assisi Szent Ferenc Kongregáció Leányai nővérei alapították, ma is az ő fenntartásuk alatt működik, így mi magunk, a Pronon Alapítvány  is különleges és testhezálló projektnek találta az együttműködést, hiszen egyszerre dolgozhattunk az általunk jól ismert egyházi és egészségügyi szférában.

Az elmúlt időszakban az intézménynek lehetősége nyílt komoly és minőségbeli előrehaladásra az egészségügyben egészen egyedülálló módon, sokáig azonban ez csak a hard fejlesztésre terjedt ki. A kórház belső pszichológus csapatában született meg a felismerés, hogy a soft területen való fejlődés is elengedhetetlen része a megújulásnak és növekedésnek, és szükségessé vált a vezetési készségek, a szervezet működésének nehézségeit és anomáliáit is kezelő pszichológiai szervezetfejlesztési tanácsadás. A kórház egyik munkatársa lelkes támogatásra talált ebben, így a kórház főigazgatója  2022 elején felvette velünk a kapcsolatot, aki személyével és munkájával is nagymértékben hozzájárult a Szent Ferenc emelkedéséhez.

Izgalmas és tanulságos munkaként éltük meg a kórház fejlesztését. Egyedülállóan értékes emberekkel dolgozhattunk együtt, ők is és mi is nagy energiákat, emberi erőforrást vontunk be a projektbe, amely közben nagymértékű rugalmasságot követelt meg az előrelépés és haladás szempontjából: a célok és a fejlődni, illetve fejleszteni kívánt emberek és területek változtak - ehhez nekünk is alkalmazkodunk kellett.

Egyrészt a résztvevőkben egyaránt jelen volt a kedv és a nagy akarat, illetve a szkepszis és a kételkedés - van-e értelme, haszna egyáltalán ennek a közös munkának? Ezzel gyakran meg kell küzdenünk, és mindig nagy örömként és győzelemként éljük meg, ha sikerül.

Másrészt mindig szem előtt tartjuk az egyik fő mondásunkat: Nem akarhatjuk jobban, mint a kliens.” Csak Velük együtt, a nyitottságukkal és beletett munkájukkal tud érvényesülni és működni a mi munkánk - az elmúlt évben ennek megfelelően dolgoztunk együtt.

A kezdeti találkozás után nagy lendülettel és kedvvel készítettünk diagnózist részint QC, részint interjúk segítségével, melyekben hasonló lelkesedéssel vett részt a kórház minden stakeholdere, vezető pozíciót betöltő orvosa és nővére. A kiértékelés után 2022 tavaszán kezdtünk neki a már meghatározott célok és irányok mentén a kórház működését racionalizáló, konkrét szervezetfejlesztési munkának.

A kezdeti lelkesedés sokakban csak az ad hoc problémák és nehézségek orvoslásáig tartott ki, így a munkának ez a része sikeresen zárult le, hiszen egy nehéz helyzetben tudtunk komoly és érzékelhető, a jövőre is kiható segítséget nyújtani, azonban a közös szervezetfejlesztés, mint folyamat ezen a pont nem ment tovább.

A munka fókusza a főigazgató személyes tanácsadására helyeződött, illetve az elmúlt évben külső HR tevékenységet folytatva a kórház vezetőinek kiválasztásában nyújtottunk szakmai segítséget.

A személyes fejlesztést is különleges projektként éljük meg, mely által sokat gazdagodunk, és sokat vihetünk  tovább más egészségügyi munkáinkba is. A főigazgató hozzáállása egészen egyedülálló a szférában, ugyanis a Szent Ferenc Kórház a gyógyulást egy olyan folyamatként tekinti, ami több szinten zajlik, és amely szinteken ők mind készen állnak ennek támogatására, így a rehabilitációs osztályon, továbbá a gyógytornászok és pszichológusok által. A kórház orvosai egy beteg látogatásakor nem pusztán egy betegséget diagnosztizálnak csupán, amit egy műtéttel, tablettával orvosolnak, hanem valóban az embereket akarják egészségesebbé és életképesebbé tenni. Nem általános felfogás ez az egészségügyben, de annál inkább fontosabb és hirdetni való.

Ez az oldal sütiket használ.