Olvasási idő: 2’
Az Országos Bűnmegelőzési Tanács által finanszírozott gyermekotthon fejlesztés projekt folytatásaként dolgoztunk együtt a Bolyai Gyermekotthon nevelőivel. Megreformálni nem, de egy kicsit jobbá tenni -igen.

Lehet-e csodát tenni ott, ahol mély rendszerhibák hálózzák át a szervezet működését és az önkéntes fejlődésre vágyók száma is csekély?

A Bolyai Gyermekotthon Breznó utcai intézményében két munkatársunk, Péli Kinga és Hegedűs Györgyi vezetett hat alkalmas fejlesztést 2022 őszén. A közös munka főbb irányvonalai az erősségek, erőforrások felmérése, illetve konfliktuskezelési rutinok kialakítása voltak - melyekre való igényt a résztvevők is megfogalmazták.

A közös munka során számos fejlesztési eszköz és játék alkalmazása sikeresnek bizonyult a munkakapcsolatokban való fejlődését illetően, így például Thomas-Killmann konfliktuskezelési lépéseinek megismertetése, a felhőelemzés, valamint kavicsos szociometria és egymásról készített szoborformálási fogalkozások. Ezzel együtt azt tapasztaltuk, hogy az egyik legeredményesebb és - számukra - a legszükségesebb eszközünk az értő figyelem és hallgatás volt, ami hozzásegítette a nevelőket az egymással való őszinte kommunikációhoz, ezáltal megteremtve annak lehetőségét, hogy újrafogalmazzák közös szabályaikat, értékeiket, céljaikat.

A gyermekotthon projekt azon munkáink sorába illeszkedik, ahol az elkötelezettség,  csodálatraméltó hivatástudat és az értékteremtés, segítés szándéka hajtja az alkalmazottakat, azonban a mélyen gyökerező rendszerhibák és az ebből fakadó kiégés, fáradtság és a fejlődésre való hajlandóság vagy erő hiánya, ha nem is ellehetetleníti, de napi szintű küzdelmek elé állítja őket. Bár a rendszerhibákat mi sem tudjuk orvosolni, sikerült létrehoznunk és megerősítenünk egy olyan nevelői magot, amely képes nyíltan, őszintén együttműködni, és így hosszú távon szilárd bázisa lehet az egész nevelői közösségnek.

Ez az oldal sütiket használ.