Olvasási idő: 1’
Hogyan lehet ma közösségi szolgálatra hívni fiatalokat? Mi motiválja az önkéntességet, ahol a sok beletett munkából a haszon effektíve nem látszik? A KIE és Y’s Man kooperációban létrejött - az Evangélikus Egyház által szervezett - konferencián ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Sokféleképpen lehet közösséget teremteni és fenntartani, de rengeteg kihívással jár, kiváltképpen ha önkéntességről van szó. 

Az előadáson részletesen kitértünk a generációk közötti különbségekre a munkavállalásban betöltött szerepüket és motivációkat illetően, mely szempontok figyelembe veendők az új generáció toborzásánál. Ezenfelül fókuszba helyeztük a Yerkes-Dodson törvényt a negatív és pozitív stressz forrásainak megértéséhez (U-alakú görbe vizsgálata a stressz és teljesítmény összefüggéseinek, és az arousal szint szerepének megismerésére), majd a burn-out 5 lépcsőjét, az idealizmus, realizmus, stagnálás, frusztráció és apátia állapotait elemeztük. 

Fontos, hogy az áldozatkész közösségi munka ne mártír szerepben való kiégéshez vezessen, ebben pedig óriási szerepe van a közösségnek, és annak tagjai közötti kapcsolati hálónak. Energiák létrejönnek az intimitás, vagyis a közösség, illetve az egyén önálló kreativitásának, kompetenciájának megélésében  - ez akkor lehet eredményes, ha organikusan fejlődik ki, egyéni motivációkból fakad, és támogatásra talál. 

Isten alkotni hívott minket, és erőt adott ehhez Nekünk! Ha kapunk hozzá teret, teremteni tudunk.

Ez az oldal sütiket használ.